Recept na citrónovú tortu s agarom a jesenným ovocím

Recept na citrónovú tortu s agarom a jesenným ovocím

Poznáte agar? Je to prášok vyrobený z morskej riasy, objavený v Japonsku. Táto riasa má po zmiešaní s vodou tendenciu zhustnúť a preto sa na celom svete využíva na výrobu koláčikov, ktoré majú mať želatínovú konzistenciu. Jeho výhodou je, že je to čisto prírodný rastlinný produkt, narozdiel od komerčnej želatíny, ktorá je často vyrábaná napríklad z koží zvierat. Obsahuje vysoké množstvo minerálov, jódu, železa a vápnika a čo je pri našich koláčikoch veľmi vhodné – neobsahuje žiadne kalórie a teda zapadá do nášho konceptu zdravého maškrtenia s raw dezertami, aj keď tento koláčik nie je celkom raw :)

V mojom domácom sklade bol sáčok s agarom položený už niekoľko mesiacov. Kúpila som ho len zo zvedavosti, ale stále som ho obchádzala a nevedela mu nájsť správne využie, ani som nemala odvahu ho pridať do mojich už existujúcich receptov na raw dezerty, aby som ich nepokazila. Ale tento víkend som našla na jednom z mojich obľúbených raw blogov (Fragrant Vanilla Cake) recept na citrónový koláčik s hroznom a ten som jednoducho musela vyskúšať.

agar_web-0095

 

Základné suroviny, jednoduchá a rýchla príprava a očarujúci výsledok. Agar vám poskytne nové možnosti práce s hustotou koláčika – namiesto klasického raw dezertu, ktorý býva tuhý, hutný a tukový je tento nadýchaný, ľahký a svieži. Veľmi mi konzistenciou pripomínal klasický syrový cheesecake, čo ma naozaj prekvapilo.

Koláčik som dozdobila okrem hrozna všetkým sezónnym domácim ovocím, ktoré som v záhrade našla – physsalis (mochyňa peruánska) a maliny dodali koláčiku zaujímavú dochuť a hroznová šťava, ktorou bol preliaty ho urobila šťavnatým a sladkým, čo tvorilo zaujímavý protiklad kyslej citrónovej plnke.

agar_web-0099

 

Ingrediencie (24” tortová forma /16 porcií/):

Korpus:

200g mandlí
150g kokos strúhaný
150g sušených datlí
lyžička vody

Plnka:

400ml horúcej vody
10g agar agar (môžete ho kúpiť napríklad tu)
kôra z jedného citrónu
1,5dcl citrónovej šťavy
2lyžice kvalitného medu
½ vanilkového lusku
5lyžičiek kokosového oleja

Na výrobu korpusu rozmixujeme všetky ingrediencie vo food procesore, alebo kvalitnom vysokootáčkovom blendri na lepkavú jednoliatu hmotu, ktorou vystelieme dno a boky tortovej formy.

Agar zalejeme teplou vodou (odporúča sa až 80C) a metličkou rozmiešame hrudky na jemnú kvapalinu. Do blendra nalejeme kokosový olej, citronnovú šťavu, vanilku, med a agarovú tekutinu, chvíľu hmotu mixujeme, aby sa spojila a nalejeme ju na tortovú formu.

Uložíme do chladničky na chvíľu zatuhnúť a dozdobíme ovocím.

Koláčik som na konci preliala hroznovou šťavou, ktorú som vyrobila jednoduchým zmixovaním hrozienok a trošky medu a následne precedila od kôstok.

agar_web-0109

Naozaj výborný zákusok, vyskúšajte a pošlite nám fotky, budeme sa tešiť :)

 

 

Táto webová stránka používa cookies pre správu overovania, navigáciu a ďalšie funkcie. Používaním našich webových stránok, súhlasíte s tým, že môžeme umiestniť tieto typy cookies na vaše zariadenie. !

Táto webová stránka používa cookies pre správu overovania, navigáciu a ďalšie funkcie. Používaním našich webových stránok, súhlasíte s tým, že môžeme umiestniť tieto typy cookies na vaše zariadenie.

Close