RAW dezerty (Recept na cviklový RAW koláč)

RAW dezerty (Recept na cviklový RAW koláč)

O niekoľko dní uplynie už rok odkedy sme otvorili našu malú sushi donášku v Nitre. Splnený sen o kvalitnej sushi prevádzke sme chceli ozvláštniť aj o niečo špeciálne, nové, hravé, jednoduché, ale zároveň chutné. Preto sme začali experimentovať s raw stravou a jej ázijskými variáciami, ktoré nám postupne prirástli k srdcu. Chceli sme však ponúkať nielen dobré jedlo, ale aj nejaké zaujímave a hlavne zdravé dezerty, kedy sme pri dlhom hľadaní inšpirácií natrafili na raw dezerty. Priznám sa, zaujali ma síce na prvý pohľad, ale spočiatku som osobne bola veľmi skeptická. Pri pohľade na niektoré recepty sa mi nechcelo veriť, že by to mohlo fungovať, že naozaj jednoduchým mixovaním môže vzniknúť torta, ktorá by mala byť ešte aj chutná. V tom čase som mala už pomerne bohaté skúsenosti s pečením, preto sa mi zdalo nemožné vyrábať dezerty v ktorých nie je žiadna múka, vajíčka a dokonca ani cukor. Ale keďže milujeme experimentovanie, rozhodli sme sa to predsa len vyskúšať. Nikdy predtým sme nejedli žiaden raw cake, takže sme naozaj nevedeli čo máme očakávať. Nakúpili sme drahé suroviny a skúšali.

desert-1261
Našim prvým dezertom bola cviklová torta s kokosom. Keď sme ju po zatuhnutí prvýkrát ochutnali, bolo mi jasné, že presne toto je cesta, ktorou sa budeme uberať. Tá torta bola famózna. Samozrejme, ako náš prvý pokus nebola dostatočne tuhá ani pekná, ale mala takú prekvapivo dobrú chuť, že si ju dodnes pamätám. A najprekvapivejšie na tom bolo, že sme ju za chutnú nepovažovali len my. Zrazu sa torty, ktoré mali byť len doplnkovým sortimentom, začali míňať ako “teplé rožky”, my sme boli nútení vymýšľať a vyrábať ich čoraz viac, zdokonaľovať sa v procesoch a postupne aj organizačne oddeliť naše prevádzky a tak sme vytvorili značku Rawery (ak ste to doteraz nevedeli, Rawery má byť vlastne slovnou hračkou od slova bakery :). Táto značka má byť symbolom zdravého maškrtenia pre všetkých, ktorým záleží na tom, aby ich telo dostávalo len zdraviu prospešné látky a tiež pre tých, ktorí z rôznych dôvodov nemôžu konzumovať klasické koláčiky – naše dezerty sú vyrábané bez lepku, laktózy a rafinovaného cukru (ako sladidlo používame výhradne med).
Za posledný rok sme vyrobili desiatky raw zákuskov a vymysleli mnoho príchutí a ich kombinácií. Nebojíme sa experimentovať, naše nápady sú stale v pohybe, dychtíme po nových chutiach a práve to je myslím dôvod, prečo je táto práca pre nás nielen našim malým biznisom, ale skutočnou radosťou. Každý z našich koláčikov bol na začiatku len myšlienkou, chuťovou zvedavosťou, takmer žiaden z nich nevznikol podľa nejakého overeného receptu. Samozrejme, niekoľko koláčov sa nám podarilo poriadne pokaziť, ale nebol to pre nás dôvod na rezignáciu, skôr naopak. Pre mňa osobne najväčším chuťovým experimentom o ktorý sme sa pokúsili bola jednoznačne hrášková torta z mladého hrášku. Už sa nemôžem dočkať, kedy ju túto jar vyskúšame znova a urobíme ju ešte o čosi lepšiu ako pred rokom. Zaujímavé boli aj jesenné tekvicové koláčiky z tekvice Hokaido, letná raw bazová torta, či gaštanový raw cheesecake. Za našu najúspešnejšiu kombináciu, ktorá si ma osobne veľmi získala považujem spojenie mangového raw cheesecaku s kandizovanými chilli vlasmi. Štipľavá chuť sa k sladkému mangu neuveriteľne hodí a toto spojenie je aj v súlade s našim ázijským zameraním. Na tento rok máme niekoľko naozaj uletených nápadov, ktoré budeme počas roka postupne predstavovať podľa sezóny, verte, že sa máte na čo tešiť.
Dnes sme hrdí na to, že sme v Nitre pomohli vytvoriť kultúru týchto zaujímavých a hlavne zdravých koláčikov, ktoré sú dnes doplnkom našich najobľúbenejších podnikov, kde vám, našim zákazníkom a priaznivcom, spríjemňujú posedenie pri káve, či čaji. Ďakujeme za to, že vám chutí a pokorne si prajeme, aby to tak bolo čo najdlhšie.

Radi sa pri tejto príležitosti s vami nostalgicky podelíme o recept práve na našu úplne prvú tortu, ktorú sme vyrobili a neskôr aj doplnili a vypracovali až k tejto podobe:

Korpus:
200g sušené datle
200g mandle
50g kokos
Všetky ingrediencie spolu rozmixujeme vo vysokootáčkovom mixéri na hladkú a lepivú hmotu. Hmotu vypracujte na celé dno tortového korpusu (25cm).

Plnka:
2dcl rozpusteného kokosového oleja
100g kešu orechov (orechy namočíme vopred aspoň na 2hodiny a pred mixovaním scedíme)
2 stredne veľké cvikly
2 lyžice medu
lyžica kakaa
kokos

Kokosový olej rozmixujeme spolu s medom a kešu orechami. Pridáme cviklu, kakao a doplníme kokosom podľa chuti.

Čokoládová poleva
1,5dcl rozpusteného kokosového oleja
50g kakaa
1 lyžica medu
30g kešu orechov (namočených vopred)
½-1 banán
Kokosový olej rozmixujeme s medom a kešu orechami, pridáme kakao. Na záver zjemníme konzistenciu banánom.

P.S.: Ak budete tento recept skúšať, prosím pošlite nám fotky na našu facebookovu stránku: facebook.com/rawery. Sme zvedaví a budeme sa tešiť.

Táto webová stránka používa cookies pre správu overovania, navigáciu a ďalšie funkcie. Používaním našich webových stránok, súhlasíte s tým, že môžeme umiestniť tieto typy cookies na vaše zariadenie. !

Táto webová stránka používa cookies pre správu overovania, navigáciu a ďalšie funkcie. Používaním našich webových stránok, súhlasíte s tým, že môžeme umiestniť tieto typy cookies na vaše zariadenie.

Close