Dokonalé spojenie jedla a vína v TATAMI

Dokonalé spojenie jedla a vína v TATAMI

Navaríte jedlo, o ktorom si myslíte, že je skvelé, pretože ste do neho vložili celého seba- svoju energiu, lásku, šikovné ruky, kvalitné ingrediencie.

Jedlo dáte ochutnať svojim známym a následne aj niekoľkým desiatkam zákazníkov. Všetci uznanlivo pokyvujú hlavami, mľaskajú, nechávajú prázdne taniere a hovoria obdivné slová. Veľmi to teší, ale predsa len si stále nie ste istý, či to vaše jedlo je chutné tak naozaj, univerzálne a aj pre tých, ktorí už okúsili mnohé exotické chute.

V tej chvíli môžete urobiť čo? Jednoducho, potlačíte trému a pozvete si na večeru naozajstných odborníkov a necháte ich vyjadriť sa,

Presne to sme urobili my – pozvali sme piatich ľudí, ktorí sa (polo)profesionálne venujú gastronómii, food blogovaniu, písaniu vlastných receptov a navštevovaniu reštaurácii na jednu – ako sa neskôr ukázalo – veľmi príjemnú a neformálnu degustačnú večeru k nám do TATAMI- Japan Food Room

degustacia vin nitra

 

A tak sa v tejto našej útulnej obývačke stretli Monika z krásneho foodblogu Lapetit s manželom Romanom, ktorý vo svojom Regal Burgeri povýšil “mäso v žemli” na gastronomický zážitok, nápaditá dezertárka Martinka z blogu Dulce de leche, sympatická  Danka, ktorá píše blog Dora’s art a bylinkárka a odborníčka na zdravú výživu Miriam z Babičkinej záhrady.

Zostava, ktorá s japonskou kuchyňou nemá na prvý pohľad veľa spoločného, zato je však každý z nich odborníkom vo svojej oblasti a s ľahkosťou sa orientuje v gastronómii. Nežiadali sme od nich reklamu ani žiadnu inú formu podpory, chceli sme sa len stretnúť, spoznať, príjemne sa porozprávať o gastronómii pri dobrom jedle a víne.

Kombinovanie jedla a vína je jedna z našich najobľúbenejších disciplín a pri degustačnom menu, ktoré servírujeme v TATAMI sme sa s výberom vín naozaj pohrali. Hoci víno milujeme, sami by sme to však rozhodne nenakombinovali tak kvalitne, preto sme si na pomoc zavolali nášho dobrého kamaráta a skvelého someliéra Mateja Košúta, ktorý pracuje pre spoločnosť Ebac. Tá sa zaoberá distribúciou vína z celého sveta a tiež tvorbou vínnych kariet pre mnohé reštaurácie. Maťo je nielen skúseným someliérom, ale aj kreatívnym amatérskym kuchárom a kombinovanie jedla a vína je jednou z jeho najväčších vášní, preto ho máme tak radi :) Maťo nie je zástanca žiadnej konkrétnej vinárskej oblasti, tvrdí, že v prvom rade musí víno ladiť k jedlu a preto si na ochutnávky vyberá vína z celého sveta. K nášmu degustačnému menu sme pod jeho vedením ochutnali výber piatich skvelých vín – šumivý aperitív Bartolomiol Prosecco Treviso, suchý Dönnhoff Riesling Trocken, novozélandské víno Sauvignon Blanc Marlborough (Spy Valley) a ako zástupcu slovenských vín sme degustovali Rizling vlašský  a rizling rýnsky od rodinného vinárstva Kasnyik z oblasti Strekov.

Myslím, že jeho fundovaná prednáška, ktorú nám poskytol ku každému vínu bola skutočne očarujúca a všetci sme sa dozvedeli mnoho nového napríklad o vínach z vinárstva Kasnyik, ktoré sa vyrábajú tradičnou metódou.

tatami_blog-0244    sushi nitra

Menu, ktoré sme servírovali bolo vlastne skrátené degustačné menu, ktoré v TATAMI môžete ochutnať aj Vy. Naša vzácna návšteva tak pri tejto príležitosti mohla ochutnať tieto jedlá:

Predjedlo: Edamame bôby s morskou soľou Maldon parené v tradičných bambusových košíkoch

Polievka: Dashi vývar – polievka z bonito vločiek a kombu riasy s krevetami, hubami shimeji a shishime korením

Hlavné jedlá: Lososové sashimi s yuzu ponzu omáčkou a nakladanou cibuľkou

Pohánkové soba rezance s homárom, ananásom, jarnou cibuľkou, wakame riasami a japonskou omeletou tamago jemne spikantnené čertvým wasabi

Šalát z tridsiatich druhov mikrobylín a jedlých kvetov podávaný so zázvorovým dresingom

Špeciálny sushi set

a vrcholom programu bol náš obľúbený desert – Ryžové pláty s krémom z bielej čokolády a jasmínového čaju dozdobené čerstvým ovocím a malinovým práškom.

MCA_4195A

Tie sobotné štyri hodinky, ktoré sme spolu strávili boli plné smiechu, nových informácií, dobrého vína a jedla a uvoľnenej atmosféry. Naši pozvaní odborníci jedlo pochválili, ale aj povedali svoje výhrady, za čo sme im nesmierne vďační, pretože konštruktívna kritika vás najlepšie posunie vpred. Sme radi, že naše pozvanie prijali a tešíme sa ďalším zaujímavým aktivitám, ktoré nás v najbližšom období čakajú. V tejto chvíli sa už dokonca formuje celkom nové degustačné menu, ktoré budete môcť testovať pravdepodobne už od nového roka, tak si to terajšie ešte rýchlo vychutnajte. Rezervácie na naše 9-chodové degustačné menu môžete robiť na webstránke www.tataminitra.sk

Tešíme sa na Vašu návštevu.

P.S. Jedna z návštevníkov – Danka z Dora’s art napísala o tomto našom podujatí aj zaujímavý príspevok na svoj blog. Môžete si ho prečítať na tomto odkaze: http://dorasart.blogspot.sk/2015/10/tatami-nitra-jedinecny-zazitok-akych-je.html

Táto webová stránka používa cookies pre správu overovania, navigáciu a ďalšie funkcie. Používaním našich webových stránok, súhlasíte s tým, že môžeme umiestniť tieto typy cookies na vaše zariadenie. !

Táto webová stránka používa cookies pre správu overovania, navigáciu a ďalšie funkcie. Používaním našich webových stránok, súhlasíte s tým, že môžeme umiestniť tieto typy cookies na vaše zariadenie.

Close