Ako k nám prišlo sushi?

Ako k nám prišlo sushi?

Za posledných päť rokov sa na slovenskej gastronomickej scéne masívne rozšírila ázijská kuchyňa, azda najviac je to vidieť na rozmachu sushi reštaurácií, ktoré sú momentálne veľmi populárne  a to nielen kvôli tomu, že jedlo, ktoré ponúkajú je exotické a zaujímavé, ale nepochybne aj veľmi zdravé.

To, že sushi je jedlo pozostávajúce z ryže a kúska surovej ryby, prípadne zeleniny, zabalené v riase nori a podávané so sójovou omáčkou, wasabi a zázvorom je dnes už všeobecne známe. Určite viete aj to, že sushi má vysoký obsah proteínov a málo kalórií, čo je vhodná kombinácia pre naše telo, ryby sú všeobecne známe mimoriadnymi dávkami Omega 3-mastných kyselín, ktoré majú priaznivý vplyv na hladinu cholesterol, či pri liečení cukrovky.

Ak však mate chuť dozvedieť sa viac o tomto národnom japonskom jedle a o tom, ako sa vlastne dostalo mimo Ázie, čítajte ďalej.

Paradoxne, hoci sushi je dnes najviac spájané s Japonskom, vzniklo v Číne. Na začiatku samozrejme sushi nebolo pochúťkou, ako ju poznáme dnes. Týmto slovom sa označoval spôsob konzervácie čerstvo ulovených rýb, ktoré sa ukladali do fermentovanej ryže, ktorá zabránila ich skaze a uchovávala ich tak niekoľko mesiacov čerstvé a vhodné na priamu konzumáciu. Samotná ryža sa však v tom období vyhadzovala, jedla sa len samotná ryba. Ryža sa spoločne s rybou začala konzumovať zhruba v 8.storočí a to už v Japonsku, kam sa rozšíril tento spôsob uchovávania rýb. Postupne sa táto kombinácia stala obľúbeným hlavným jedlom rybárov, hlavne kvôli mimoriadnemu obsahu proteínov, čo im dodávalo energiu na dlhé lovy mimo domova.

jiroOcot na ochutenie ryže sa začal používať až v 17. storočí a v tom čase sa tiež postupne k rybe s ryžou začala pridávať aj zelenina. Napriek tomu, že ryžový ocot sa dnes dá už bežne zakúpiť, každý dobrý sushimajster si pripravuje svoj vlastný ocot. Ingrediencie, ktoré na ochutenie ryže použije, sú jeho tajomstvom, ocot každého sushimajstra je jedinečný a už chuť čistej ochutenej ryže vám môže veľa napovedať o kvalite sushi reštaurácie, do ktorej ste zavítali.

Historickou zaujímavosťou je aj to, že riasy nori, do ktorých sa balia rolky známe ako maki boli pôvodne získavané tak, že sa zoškrabávali zo stien lodí alebo z drevených morských hrádzi a následne boli sušené na slnku. Dnes sa samozrejme vyrábajú priemyselne.

Sushi sa v 19. storočí stalo v Japonsku veľmi obľúbeným rýchlym jedlom, ktoré ste si mohli dať na ulici vo forme fast foodu. Na tieto účely sa používali hlavne varené ryby kvôli tomu, že chladničky v tej dobe ešte neboli bežne dostupné. S rozšírením chladničiek sa čoraz viac začali využívať surové ryby a čerstvá zelenina.  Až po druhej svetovej vojne sa sushi dostalo z Japonska do iných častí zemegule, predovšetkým do Spojených štátov, z pouličného jedla sa presunulo do luxusných reštaurácií a z rýchleho občerstvenia sa zmenilo na gastronomický zážitok. Práve v USA vzniklo takzvané “moderné sushi”, ktoré prinieslo na svet napríklad dnes tak obľúbenú California roll. Moderné sushi rolky sú dnes umením na tanieri, spájajú v sebe netradičné chute a farby do lahodného celku, kombinácia chutí vás má prekvapiť, ale nevyrušovať, zaujať, ale nie vystrašiť.

Ak by ste chceli sushi konzumovať ako typický Japonec, mali by ste ho konzumovať priamo rukami a rozhodne by ste mali šetriť sójovou omáčkou. Mnohí Japonci by pri pohľade na kúsok rolky namočenej v omáčke len pohŕdavo zdvihli zrak. Je to pre nich znak, že si nevážite priam posvätnú chuť čerstvej ryby a neviete si vychutnať originálne ochutenú ryžu. Sójová omáčka má túto symbiózu chutí len jemne podčiarknúť, rozhodne nie prehlušiť. Zato by ste určite nemali šetriť wasabi. Wasabi, ktoré sa k sushi podáva, pochádza z koreňa rastliny wasabia japonica. Táto rastlina obsahuje prírodné chemikálie, ktoré zahubia prípadné parazity, ktoré sa v surovej rybe môžu nachádzať a preto je vhodné si ho dopriať čo najviac. Navyše, wasabi prečistí vase chuťové poháriky a tak si môžete každé nové sústo vychutnať naplno bez zvyškov chutí z predchádzajúceho sústa.

susi2

Najexotickejšou rybou, z ktorej sa sushi pripravuje je známa ryba Fugu, ktorá obsahuje veľmi jedovaté časti.  Kuchári, ktorí majú licenciu na jej prípravu musia prejsť prísnymi skúškami, pri ktorých neraz dôjde k náhodným smrteľným otravám. Za najlahodnejšiu časť Fugu sa považuje pečeň, ktorá je však aj najviac jedovatá, jej konzumácia bola v Japonsku oficiálne zakázaná v roku 1984, avšak odvážni záujemcovia sa k tejto delikatese vedia aj dnes dostať na čiernom trhu. V Spojených štátoch je len 17 reštaurácií, ktoré majú licenciu spracovávať Fugu, z toho 12 je v New Yorku. Ročne sa touto exotickou rybou otrávi len v Japonsku zhruba 40 ľudí.

Takýto risk pre dobré jedlo je už pre nás už znakom naozajstnej odvahy. Vďakabohu, vy kvôli delikatesám nemusíte riskovať vlastný život, stačí ochutnať menej nebezpečné, avšak porovnateľne lahodné sushi, napríklad aj u nás.

 

Táto webová stránka používa cookies pre správu overovania, navigáciu a ďalšie funkcie. Používaním našich webových stránok, súhlasíte s tým, že môžeme umiestniť tieto typy cookies na vaše zariadenie. !

Táto webová stránka používa cookies pre správu overovania, navigáciu a ďalšie funkcie. Používaním našich webových stránok, súhlasíte s tým, že môžeme umiestniť tieto typy cookies na vaše zariadenie.

Close